Olje mareličnih koščic se v kožo vpije precej počasi, zato je odlično kot masažno olje, tako za masažo telesa kot tudi obraza. Olje je primerno za vse tipe kože, najbolj pogosto se uporablja v kozmetičnih pripravkih za pomlajevanje obraza, saj blagodejno učinkuje na suho in zrelo kožo, pa tudi na nežno in občutljivo otroško kožo.

pomlajevanje obraza Olje iz mareličnih jedrc za pomlajevanje obraza ApricotMarelično olje v sodobnem času doživlja renesanso, preporod, saj znova odkrivamo naravno bogastvo te aromatske oljne tekočine, ki je bila odkrita že tisočletja nazaj. Na Kitajskem je imelo marelično olje sloves vira pomlajevanja obraza, in je bilo zato nepogrešljivo lepotilno sredstvo, ki so ga uporabljali seveda predvsem na bogatih dvorih.

Marelično olje je rastlinsko olje, ki ga pridobivajo iz jedrc mareličnih koščic, ki vsebujejo 25 odstotkov olja. Tako kot vsa rastlinska naravna olja je tudi marelično bogato z nenasičenimi maščobnimi kislinami (omega 3, omega 6) invitamini, zlasti vitaminoma A in E. Olje vsebuje od 58 do 74 odstotkov oleinske maščobne kisline ter od 20 do 32 odstotkov esencialne linolne kisline. Je svetle do srednje rumene barve in ima svojstven vonj in blag okus.

Danes marelično olje v kozmetiki še vedno velja za olje visoke vrednosti. Vitamina A in B sta bogato hranilo za vse vrste kož, tako za suho, razpokano kot tudi za problematično kožo. V pomoč je pri zaviranju staranja kože, zmanjševanju gubic, saj kožo ščiti ter gladi. Uporabljamo ga lahko tudi pri kožnih alergijah, saj kože ne draži, ter pri negi občutljive dojenčkove kože. Učinkovito neguje lase –krepi konice las ter jim daje lesk. Primerno je tudi za masaže, saj se hitro vpija.

Naravno zdravilno moč mareličnega olja so torej poznali že v davnini, vendar ne samo kot  pomlajevalni čudež lepote, temveč so z njim zdravili tudi ture, čire na želodcu, hemoroide, bolečine v nosu in ušesih.

Danes ima marelično olje poleg neprecenljive vrednosti za kožo pomembno vlogo tudi pri zdravljenju rakavih obolenj. Znanost sicer tega še ni potrdila, vendar v praksi obstaja vse več dokazov ozdravljenja in blaženja te nadležne sodobne bolezni. Olje mareličnih pešk namreč vsebuje »čudežni« vitamin B 17 molekulo, ki vsebuje sladkor in cijanid. Ker se rakave celice hranijo prav s sladkorjem, vidijo v molekuli vir hrane, vendar pa rakave celice ne vedo, daj je to past, saj se poleg sladkorja v molekuli skriva tudi cijanid, ki ob srečanju v trenutku razstrupi rakave celice.

Marelično olje radi enačijo z mandljevim, saj sta si podobna tako po sestavi kot tudi po delovanju. Pogosto ga uporabljajo v kombinaciji z drugimi olji ter je dober nosilec za eterična olja.

Seveda pa ima marelično olje posebno aromo, zato radi po njem posegajo tudi v kulinariki in ne samo v kozmetiki. Sicer se ne uporablja za cvrtje, se pa zato odlično poda sladicam in drugim kulinaričnim sladkostim. Preizkušeno »se obnese« tudi na solatah. [1]

Olje je svetlo rumene barve in prijetnega vonja, ki spominja na marcipan. Vsebuje vitamine A, E, B1, B2, B6 in veliko vitamina B17 oz. amigdalina, največ med vsemi rastlinami oz. sadeži.

Olje mareličnih koščic je bogato z oleinsko (omega 9) maščobno kislino, ki jo najdemo tudi v kožnem sebumu, zato ga koža zelo dobro vpije in ne pušča občutka naoljenosti. Kožo izdatno navlaži, obnavlja ter jo naredi svileno mehko in prožno. [2]